EN

Blog

Rådgivning af forældre med homoseksuelle-børn

Blog | rådgivning af forældre af homoseksuelle børn | coaching
Margit Cathrine Moller

Nyheden om ægteskabets ligestilling i New York bragte en fornyet følelse af håb for alle homoseksuelle mænd og kvinder over hele verden. Men mens denne nyhed fejres af alle som et modent samfund, må vi også se effekten af dette på deres forældre.

Homoseksuelle mennesker opfordres normalt til at komme ud til deres familier som et tegn på ærlighed, frihed og ansvar. Men ikke alle forældre er forberedt på, at dette kommer ud. De har tendens til at reagere med vrede, skam, skyld, skuffelse eller chok. Og forståeligt nok, fordi ingen forælder vil have et barn skal gå igennem hele vanskeligheden med at være homoseksuel i et homofobisk samfund.

En ærlig oplysning, der er en frigørelses-oplevelse for barnet, kan udløse en smertefuld familiekrise, som kan føre til beskadigede forhold. Forskere er enige om at komme ud til andre er godt for lesbiske, homoseksuelle mænd og deres forhold (Cain, 1991a, b; Caron; Ulin, 1997; LaSala, 1997), men at komme ud til forældre er ofte den mest stressende oplevelse for en homoseksuel person. (Mallon, 1998). Undersøgelser viser, at forældre reagerer med chok, skyld, vrede, forlegenhed og afvisning, når de finder ud af, at deres børn er homoseksuelle (Ben-Ari, 1995; LaSala, 1998; Rothberg; Weinstein, 1996). Flere ekstreme reaktioner kan omfatte fremmedgørelser (Muller, 1987; Thompson, 1992), vold (Mallon, 1992), selv trusler om mord (Healy, 1992). Det er således vigtigt, at forældre går gennem coaching for at hjælpe dem med at forstå deres reaktioner og lede dem mod en sundere reaktion, der forener snarere end at dele familien.

Denne form for rådgivning indebærer normalt at hjælpe forældre til at tillade det følelsesmæssige behov for at komme ud. Der er en sorgproces, som de har brug for at gå igennem, da de har brug for at give slip på deres egne forventninger og byde den nye virkelighed velkommen.

En del af rådgivning/coaching giver også forældre præcise oplysninger om homoseksuel livsstil for at overvinde ubegrundet frygt baseret på homofobiske reaktioner som hændelser af aids, pædofili, seksuel promiskuitet og andre.

Formålet med denne form for rådgivning/coaching er at styrke forældrene, så de kan håndtere deres egne reaktioner, hjælpe deres barn og styre hele familien mod sund accept og skabe familiehjælp.