lytte til JordklodenEN

Blog

Lyttende til Jorden

Margit Cathrine Moller

Vores planet har sendt stærke budskaber på det seneste. Jordskælv, tsunami, oversvømmelse, orkaner og snestorm er blandt de mange ting, som Jorden har bragt til vores kollektive indbakke. Jeg føler, at jo mere vi ignorerer disse budskaber, jo højere bliver de. Merculieff, en miljøaktivist fra Aleut-samfundet i den nordvestlige amerikanske delstat Alaska, sagde engang om, at vildmarken er et vestligt koncept. Hans samfund, Aleuts, har levet på øerne i Beringhavet i mere end 10.000 år og har tilpasset sig det ekstreme klima.

"Tilpasning er absolut nødvendigt, men ikke tilpasning, som det forstås i det videnskabelige samfund. Dette er tilpasning, der kommer via at hente information og kommunikere med miljøet, så miljøet vil fortælle os, hvad der sker."

En af de ægte tegn på en meget selvbevidst person, den slags, som jeg vil have mine klienter til at blive, er evnen til at lytte til virkelighederne omkring ham eller hende og bruge alle indvendige ressourcer til at tilpasse sig disse realiteter, som konstant ændrer sig . Lytning kræver mere end at høre. Det handler om at være opmærksom, finde mening og reagere på disse meddelelser. Faktisk er den egentlige betydning af ordet lydighed, som kommer fra den latinske sætning, der betyder "at høre", det hebraiske ord, Shama, der betyder at høre med intelligens.

Vi behøver ikke et andet jordskælv at chok er i hørelse. Vi lytter nu. Vi reagerer. Vi tilpasser os.