respekt miljøetEN

Blog

Respekt for Miljøet

Margit Cathrine Moller

Ja, vi kan altid tale om store emner som global opvarmning og klimaændringer. Vi har læst om globale løsninger som bæredygtig levetid og grøn energi. Alt synes at være om at være grøn i disse dage.

Men for mig begynder det hele med et enkelt ord: RESPEKT.

Og jeg vil bruge en vismands ord til at få mit synspunkt slået fast. Dette er et uddrag af Chief Seattle's berømte tale om jordens hellighed:

"Hver del af denne jord er hellig for mit folk. Hver skinnende fyrnål, hver sandstrand, hver tåge i det mørke skov, hver rydning og summende insekt er hellig i min folks hukommelse og oplevelse. Den saft, som kører gennem træerne, bærer minder om den røde mand.

Den hvide mands død glemmer deres fødselsland, når de går til at vandrer blandt stjernerne. Vores døde glemmer aldrig denne smukke jord, for det er mor til den røde mand. Vi er en del af jorden, og det er en del af os. De parfumerede blomster er vores søstre; Hjorten, hesten, den store ørn, det er vores brødre. De klippefyldte kamme, saftene af engene, ponyens kropsvarme og mand --- alle tilhører den samme familie.

Så vi vil overveje dit tilbud om at købe vores jord. Men det bliver ikke let. For dette land er hellig for os. Dette skinnende vand, der bevæger sig i vandløb og floder, er ikke kun vand, men blodet fra vores forfædre. Hvis vi sælger jer landet, må du huske at det er helligt, og du skal lære dine børn, at det er hellig, og at hver spøgelsesagtig refleksion i søernes klare vand fortæller om begivenheder og minder i mit folks liv. Vandets mumlen er stemmen af min fars far.

Floderne er vores brødre, de slukker vores tørst. Floderne bærer vores kanoer og fodrer vores børn. Hvis vi sælger jer vores land, skal du huske og lære dine børn, at floderne er vores brødre og din, og du skal derfor give floderne den venlighed, du ville give enhver bror. "