gråd renserEN

Blog

Hvorfor er Gråd Vigtig for Velvære?

Margit Cathrine Moller

Hvor mange gange har vi hørt den sætning hver gang vi ser nogen græde? Selv når et barn græder, vil forældrene ofte sige: "Hold op med at græde!" Den eneste gang, vi føler os ok når vi ser tårer, er, når nogen dør, eller når vi er i dyb smerte - som om tårer er forbeholdt særlige lejligheder.

I en artikel, "The Miracle of Tears", sagde forfatteren Jerry Bergman: "Tårer er kun et af mange mirakler, der virker så godt, at vi tager dem for givet hver dag." Og jeg er enig. I min erfaring som rådgiver, coach og healer finder jeg, at gråd er et af de bedste naturlige midler til gøre vejen til healing parat.

Så hvad er grundene til at græde er vigtigt for wellness:

1. Tårer er som sved efter en træning

Som ved en fysisk workout der træner vores muskler og frigiver vores toksiner gennem sved, er der en følelsesmæssig træning, der træner vores hjerte og sjæl og frigiver negative følelser gennem tårer. Efter at give slip føler du dig meget bedre. Så gråd giver slip på følelsesmæssig bagage og letter vores belastninger.

Der er et videnskabeligt grundlag for dette. Gråd er kendt for at sænke vores krops mangan niveauer, som i høj grad forårsager en række psykiske forstyrrelser så som angst, stress, nervøsitet, irritabilitet, træthed, aggression, vrede.

Emosionelle tårer (gråd på grund af smerte for eksempel) indeholder 24 procent højere albuminproteinkoncentration - ansvarlig for transport af små (giftige) molekyler - end irritationstårer (når øjnene er irriterede). Bergman sagde, at gråd eliminerer nogle stressrelaterede kemikalier såsom endorfinerne leucin-enkaphalin og prolactin. Bergman skriver også, at "Undertrykkelse af tårer øger stressniveauet og bidrager til sygdomme, der forværres af stress, såsom højt blodtryk, hjerteproblemer og mavesår."

2. Tårer renser

Tårer tjener som antibakterielle og antivirale midler, der bekæmper alle de bakterier, vi opsamler dagligt i vores øjne. Tårer får os til at se klart - følelsesmæssigt og bogstaveligt. Fordi tårerne smører vores øjne og hydrerer vores slimhinder, forbedrer de vores syn.

3. Tårer etablerer bånd

Tårer signaliserer tillid og sårbarhed. Du græder ikke bare foran fremmede, medmindre du ikke kan kontrollere det. Ofte giver vi hen til nogen, vi stoler på. Således er gråd et tegn på et dybt bånd. Det er vores måde at forbinde os til et andet menneske - latter og tårer.

Så bliv bare ved. Græd. Der er ikke noget galt med det.