rådgivning hjælpEN

Blog

Hjælpe forældre klare at have Præmaturt Barn

Margit Cathrine Moller

Der er en foruroligende tendens: omkring 13 millioner babyer om året - næsten 10% af alle nyfødte - fødes for tidligt, dette ifølge den første rapport om globale tendenser vedr. for tidlig fødsel. I Canada alene er antallet af for tidlige fødsler steget op mere end 25 procent siden midten af 1980'erne, siger Dr. Michael Kramer, professor ved McGill University i Montreal og en internationalt kendt ekspert inden for fødslen. Han tilskrev trenden til flere ældre mødre og den stigende brug af fertilitetsbehandlinger, der ofte resulterer i tvillinger eller flere fødsler, der er mere tilbøjelige til at blive født for tidligt.

I min rådgivningspraksis er jeg begyndt at se flere forældre, der har brug for hjælp til at håndtere virkeligheden af at have et for tidligt født barn. Dette kan være traumatisk, da hver forælder ønsker at få en perfekt sund baby. De fleste forældre er ikke udstyret med voerskudet til at beskæftige sig med et tidligt født spædbarn.

De beskæftiger sig med flere realiteter på samme tid, hvoraf det, der ligger lige for, er barnets overlevelse. Et for tidligt født spædbarn er ethvert barn, der er født før den 37. uge af svangerskabet. Karakteristisk er de tilbøjelige til infektioner, åndedrætssygdomme og udviklingsproblemer. Disse babyer har en højere risiko for ikke at overleve overhovedet.

Ligeledes er der morens sundhed og velvære og stress og angst for at skabe en fremtid for et barn, der kan have udviklingsproblemer og indlæringsvanskeligheder.

Alle disse aspekter er ofte for meget for en far eller en mor at håndtere. Jeg anser det for min opgave at hjælpe dem med at forstå og acceptere deres virkelighed, at beskæftige sig med smerten, vrede eller skam og skyld, som kan komme op til overfladen og hjælpe dem med at genskabe deres familie og hjem for at byde et for tidligt født barn velkommer i deres familie.

Når alt kommer til alt, er et barn, for tidligt født eller ej, en gave og en velsignelse, der bør nydes af hele familien.