giv slip på emotionelle mønstreEN

Blog

Giv slip på de emotionelle mønstre bag din vægt

Margit Cathrine Moller

Vægt, især overvægt, kan være et mentalt og følelsesmæssigt problem. Måske er det noget,, som mange mennesker har tendens til at ignorere eller overse, da de fokuserer på det fysiske aspekt, som oftest er med minimal eller intet resultat.

Forskere har fundet ud af, at en af de sværeste udfordringer for folk, der forsøger at tabe sig i vægt, er følelsesmæssig spisning - en vane, der er karakteriseret ved at spise meget og spise flere gange på grund af ens følelser snarere end på grund af fysisk sult.

Fødevarer bliver en erstatning for mange følelsesmæssige behov - komfort, kærlighed, tilhørsforhold til folk. At spise for trøst er en mekanisme for at klare det, for at klare tomhedsfølelsen. Nogle mennesker tror, at de ved at fylde deres mave, fylder det tomme hulrum i dem. Det er derfor, at vægttab, kost og øvelser ikke fungerer.

Så hvordan kan vi slippe af med disse mønstre?

Start med at give navn til det, som udløser dine vaner vedr. mad. Du kan ikke slippe af med noget, du ikke er opmærksom på. Gå tilbage i din historie, analyser din situation og identificer mønstrene. Hvilke følelser udløser trøstspiseriet? Nogle gange en det anden følelse, som udløser behovet for mad. Chokolade kan udløses af ensomhed, eller is kan blive udløst af vrede, for eksempel.

Det kan hjælpe, hvis du har en mad- og følelses-dagbog eller en journal, hvor du holder en oversigt over den mad, du spiste, og de følelser, der udløste spisevanen. Stress er også en anden vigtig trigger, så det kan være bedre, hvis du har en anden stresshåndteringsteknik.

Men det afgørende er, at når du har navngivet dine triggere, så ved du, når du skal være opmærksom. At gå gennem coaching eller hypnoterapi er en effektiv måde at hjælpe dig med at give slip på disse mønstre, hvis du ikke kan gøre det alene.