rådgivningEN

Blog

Forskellen mellem Rådgivning og Trøst

Margit Cathrine Moller

Ingen bør gå gennem sorg alene. Og det er grunden til, at enhver menneskelig civilisation altid indeholder en tid til gudstjenester og mindetjenester. Det er ikke for de døde, for de døde kræver ikke, at mennesker yder respekt. Det er for de levende. Det er for folk, der elskede de døde, at samles, dele sorgen og trøste hinanden.

Ja, trøst er vigtig i tider med sorg. Men nogle gange er det ikke nok. Trøst er handlingen af at hjælpe med at afhjælpe sorg eller give trøst. Det kan gives som en simpel gestus i form af en omfavnelse eller ord, der giver varme.

Men trøst er midlertidig. Efter den oprindelige følelse af lindring vender følelsen af tab tilbage. Hvis dette tab ikke er helt ødelæggende, vil folk i sorg komme over det og fortsætte med deres liv. Men for nogle mennesker er det svært.

Det er her, hvor rådgivning kommer ind. For at trøste er at lindre smerten, men at rådgive er at vise en vej til komme igennem den. Rådgivning vedr. sorg giver værktøjer og processer, som hjælper familier med at få det til at give mening i forbindelse med døden af en elsket. Det er først, når det giver mening vedr. døden, at accepten følger. Uden accept - fortsætter smerten, vreden, skylden med at forfølge dem som et spøgelse.

Dødsfald af en elsket kan ødelægge sundhed, ægteskaber, karriere og endda livet selv. Sorg bør ikke tages let. Så hvis du virkelig bekymrer dig om en, der sørger, er det til tider ikke nok at trøste. Foreslå rådgivning. Det kan måske redde ham eller hende fra ødelæggelse.