ansvarEN

Blog

Betydningen af Personligt Ansvar

Margit Cathrine Moller

Nyheden om indrømmelsen af Arnold Schwarzenegger, at han har et barn med en tidligere medarbejder, hvilket førte til hans skilsmisse fra Maria Shriver, minder mig om noget, der er meget vigtigt i vores proces mod vækst og modenhed: Personligt ansvar.

Hvad betyder det? For mig er at acceptere, at du alene er ansvarlig for valget i dit liv. Ingen kan bebrejdes. Nogle kan påvirke dig, andre kan tvinge dig. Men i sidste ende lavede du et valg, og du er ansvarlig for det. Du kan ikke bebrejde alkohol eller medicin eller piller. Der var forudgående valg, du lavede. Du ejer det ansvar.

Men det betyder også, at du er ansvarlig for det, du vælger at føle eller tænke på. Vrede kommer som de fleste af de negative følelser på grund af ydre stimuli eller udløsere. Men at blive ved med at være vred, at tillade vrede at diktere dine handlinger - det er valg du tager. At fortsætte med at tænke så lavt om dig selv er et valg du træffer, og du er ansvarlig for det.

Endelig betyder personlig ansvar at acceptere at kun du kan styre forløbet af dit liv. Ingen kan lede dit liv uden dit samtykke. Ingen kan ødelægge dig uden dit samtykke. Ikke engang kan Gud redde dig uden dit ønske.

Alt dette udgør en simpel ting kaldet personligt ansvar. Og som nyheden i dag afslører, er det slet ikke så simpelt.