rygning stopEN

Blog

At Udforske årsagen til din Rygning

Margit Cathrine Moller

Tænker du på, hvorfor nogle mennesker finder det meget nemt at stoppe med personlig vane - dets rødder og årsager er afhængige af en persons gener, fysisk sundhed, følelsesmæssig velvære og virkelighed i livet. Og derfor er det ikke så enkelt som at træffe beslutningen om at afslutte; Processen med at afslutte kræver en fuld forståelse af, hvad der forårsager vanen eller afhængigheden.

Forskning viser, at der er almindelige grunde til, at folk begynder at ryge; Og hvorfor mange fortsætter med at ryge efter den første oplevelse.

Hvorfor begynder folk, især teenagere, at ryge?

Undersøgelser viser, at de fleste begynder at ryge som teenager eller når de er i deres tidlige 20'ere. De mest sandsynlige grunde er:

a. Nysgerrighed - De ser folk, især deres jævnaldrende, rygning, og de vil smage det. Det er spændingen ved eventyr, der giver motivationen.
b. Fælelse af at være del af gruppe - Gruppepres er den stærkeste faktor, der driver folk til at begynde at ryge. De ønsker at blive accepteret af andre - og hvis de ryger, begynder de også vanen.
c. Rebel - For andre er rygning en personlig erklæring. Det er en del af teenageopstandsfasen - ønsket om simpelthen at gå imod deres forældres ønsker. Så hvis forældre eller lærere forbyder rygning, vil de hente en pakke bare for at vise, at ingen kan styre dem.

Men hvorfor fortsætter folk med at ryge?

Udover teenage nysgerrighed, tilhørsforhold og oprør udvikler rygning sig til en personlig vane eller afhængighed selv. Og ligesom andre vaner og afhængighed er det en kombination af fysiske og følelsesmæssige faktorer, der får folk til at ryge på trods af, at det er dårligt for deres helbred.

a. Det er blevet en fysisk afhængighed - det betyder, at kroppen er blevet betinget af at søge rygning for at fungere som normalt
b. Det er blevet en coping mekanisme - rygning bliver en erstatning for vigtige følelsesmæssige behov. Så rygning er vant til at håndtere ensomhed, vrede, stress og andre.

Ja, det er en personlig oplevelse. Hvorfor begyndte du? Hvad får dig til at ryge? Hvad sker der med din krop, hvis du ikke ryger? Dette er blot nogle af de spørgsmål, du skal spørge dig selv.