selvhjælpEN

Artikel

Selvhjælps tips efter en større Katastrofe

Margit Cathrine Moller

Jeg så på et tidspunkt set en nyhedsrapport om en lille by i Japan, som blev fuldstændig ødelagt af tsunamien, men de besluttede at holde deres børms skoleceremonier. Historien var rørende, grundet det var en fortælling om genopretning og dets skildring af katastrofers virkninger på menneskers liv.

Mens den første runde af nyhederne handlede om ødelæggelse af ejendomme, fokuserede anden runde mere på skaderne på folks liv og effekten på deres fysiske og følelsesmæssige helbred. Ofrene for en katastrofe er ikke de eneste, der blev psykologisk påvirket. Deres familie og venner, redningsarbejdere, sygeplejersker og læger, og selv dem, der bor på den anden side af verden, kunne blive påvirket ved at absorbere disse nyheder og billeder.

Ofte fokuserer rehabilitering på deres grundlæggende overlevelsesbehov som mad, tøj og husly, så det er vigtigt, at de berørte er udstyret med deres egne evner til at tage sig af deres mentale sundhed. Disse enkle, selvhjælpstip kan hjælpe alle i genopretningsprocessen.

1. Start en uformel støttegruppe

Saml et par mennesker sammen og simpelhen begynd at snakke om, hvad du føler. Prøv også at lytte til andre, da dette vil give dig en fornemmelse af, at du ikke er alene i disse vanskelige tider.

2. Vend langsomt tilbage til gamle og velkendte rutiner

Tilbage så meget som muligt til gamle og velkendte ting, som du plejede at gøre. At gøre dem kan være trøstende og giver dig mulighed for at føle en vis følelse af normalitet.

3. Tillad, at den sørgende proces at være i dig

Der er flere stadier af tab i løbet af en katastrofe - død af en elsket eller kære, tab af egenskaber osv. Stol på dig selv, at du er stærk nok til at gå gennem stadierne af at sørge - smerte, vrede, hjælpeløshed og til sidst håb og accept.

4. Organiser dit liv lidt ved at lave skemaer og små mål

Opgaven lige foran dig kan synes så overvældende, at du måske er lammet af at skulle gøre noget produktivt. Det er selvfølgelig svært at vide, hvor man skal starte. Så sæt små mål, som giver dig en følelse af præstation hver dag.

5. Pas på dig selv

Sørg for, at du har den fysiske energi til at gå gennem genopretningsprocessen. Spis din mad, uanset hvor ubehagelig det kan være for dig, eller endda hvis du ikke har appetitten. Stræk din krop Gør nogle øvelser. Sov godt.

6. Gendan nogle af dine bekvemmeligheds-zoner

Hvilke enkle bekvemmeligheder nyder du? At tage en lur om eftermiddagen? Kigger du på dit yndlings tv-program? Kramme med dine kæledyr? At gå igang igen med disse aktiviteter vil aktivere kroppen og forhindre depression.

7 Tilmeld dig indsats til genopbygning

Hvis du har tid og energi, skal du gøre noget frivilligt arbejde. Deltag i suppekøkkenet. Organiser en fælles dagpleje for at se børnene. Gør noget der vil få dig til at være mere positiv ved at gøre noget positivt.

Posttraumastresssyndromet kommer ofte efter en katastrofe. Men at forebygge ved hjælp af selvhjælpstips kan blive en af de bedste katastrofeberedskabsforanstaltninger, du kan gøre for dig selv og din familie.