sundhedEN

Artikel

Respekt som Basis for Sundhed og Velbefindende

Margit Cathrine Moller

Hvis vi mister kærlighed og selvrespekt for hinanden, så dør vi til sidst.

Maya Angelou

Respekt (n.) C.1300, stammer fra det latinske ord respectus “hensyn”, bogstavelig talt “at se tilbage på en,” pp. af respicere “se tilbage på, overveje, overveje” fra “tilbage” + specere “se på”. Verbet er 1540s, fra substantivet. Betydningen “behandle med ærbødig hensyntagen eller ære” er fra 1550’erne.

Ordet udviklede sig på højden af oplysningstiden, men essensen er lige så gammel som den menneskelige civilisation.

Respekt betragtes som grundlaget for ethvert menneskeligt forhold. Uden respekt vil intet ægteskab nogensinde trives og bære frugt. Uden respekt vil en familie ophøre med at fungere som en enhed i samfundet. Uden respekt vil medlemmer af et fællesskab kæmpe mod hinanden.

Men vigtigere er respekten grundlaget for vores forhold til selvet – herunder vores krop. Et af de mest diskuterede spørgsmål i dag er, om en person har ret til sundhedspleje, hvilket på et bestemt niveau betyder, at en person kan kræve en passende støtte fra regeringen, så han eller hun forbliver sund. Men før sundhed betragtes som en ret, er det forankret på personens ansvar at tage sig af sin egen sundhed og velvære.

Det handler om respekt. Men hvordan udvikler du selvrespekt, især for kroppen:

Her er nogle strategier at prøve:

1. Gør noget godt for din krop. Dette omfatter sådanne vigtige forpligtelser som at spise rigtigt, sove godt og lave den nødvendige øvelse. Hvis du gør dette regelmæssigt, vil din krop udtrykke sin taknemmelighed, og du har det godt med dig selv.

2. Brug din krop til at gøre gode gerninger. Det er så simpelt som at kramme en træt ven eller løfte et handicappet familiemedlem.

3. Lav en løsning vedr. at holde kroppen sund. Dette omfatter vores eget engagement om at holde op med at ryge eller minimer alkoholindtag eller stop med at tage medikamenter.

4. Bliv en ekspert af din egen krop. I en vis alder bør du vide, hvad kroppen ønsker. Hvis du lytter godt til din krop, ved du, hvad den har brug for. Du ved hvilken mad, du bør undgå. Du kender de mennesker, som dræner din energi.

5. Udfordr dig selv fysisk. Gør noget, som du tror, du ikke er i stand til at gøre. Det kunne være bjergbestigning eller sejlads eller noget, som du har ønsket at gøre, men har haft ikke tillid til at gøre det.