hypnose eftEN

Artikel

Myter om Selvmord

Margit Cathrine Moller

Idet vi fejrer i dag World Suicide Prevention Day, lad os genbesøge de fælles myter om selvmord og genoprette fakta.

Myte: "Folk skal må være vanvittige eller mentalt syge for at overveje selvmord."

Fakta: De fleste mennesker over hele verden har tænkt på selvmord på et eller andet tidspunkt. Men mest succesfulde selvmord og mislykkede er begået af intelligente og normale mennesker, der var midlertidigt forvirrede. Det er mennesker, der presser sig selv så hårdt, at de tror, at de er fuldstændige fejltagelser.

Myte: "At diskutere selvmord eller læse om det vil give personer en dårlig ide."

Faktum: Det er ofte nyttigt at tale om selvmord. Det giver en følelse af bedre perspektiv til personen og åbner en diskussion om håb og muligheden for hjælp. Så vær ikke bange for at tale om det. Åbn emnet, men på en måde, der ikke sætter personen i en defensiv position.

Myte: "Når nogen forsøgte selvmord og mislykkedes, vil han ikke gøre det igen."

Fakta: Undersøgelser viser, at folk ofte forsøger selvmord op til fire gange. Så det er ikke sikkert at antage det, fordi et familiemedlem forsøgte og mislykkedes, at den person ikke vil gøre det igen.

Myte: "Hvis nogen seriøst overvejer selvmord, kan du ikke hjælpe ham."

Fakta: Selvmordskrise tidspunkter er midlertidige og tidsbegrænsede. Disse svinger og er ofte grundet uklar tænkning. Så hvert sekund er en mulighed for at hjælpe. De fleste selvmord kan forebygges ved følsomme reaktioner til den person i krise.

Hvad skulle du gøre?

1. Vær fokuseret og forbliv rolig.
2. Lyt og giv følelsesmæssig støtte til hans eller hendes følelser.
3. Beskæft direkte med emnet selvmord. Tal om det.
4. Udforsk alternativer til problemet. Hjælp personen med at søge løsninger.
5. Få hjælp. Søg professionel hjælp eller ring politiet. Gør alt hvad du skal gøre for at personen ikke vil lykkes med sit forehavende.