EN

Artikel

Måder at Håndtere Sorg på

Margit Cathrine Moller

Døden er det ultimative, som er helt ens for alle. Den undgælder ikke nogen. Ligegyldigt hvad din økonomiske status er, uanset hvor intelligent du er, uanset race, religion, køn, alder eller uddannelsesniveau, sker det før eller senere, at en person, du elsker, vil dø. Tab er en universel tragedie.

Og der er ingen speciel måde at håndtere sorg på. Der er flere måder, men der er ingen dokumenteret metode, der virker for alle.

Men det være sagt er der dog nogle reelle fakta om sorg, der er baseret på års forskning og anekdotiske beviser.

1. Det er ikke rigtigt, at ignorering af smerten vil få den til at gå væk. Mennesker bruger nogle gange deres job til at flygte fra smerten. De fylder deres vågne timer med så mange aktiviteter, at de er så optaget af, at de tilsidesætter smerten. Når de går hjem, drikker de måske alkohol for at være i stand til at sove. Det er ikke gavnligt. Fornægtelse vil kun forstærke smerten. Det er som snavset vand, der bliver gemt, lugten vil efterhånden gennemsyre huset. Smerte, som enhver anden energi, kan ikke ødelægges. Den kan lagres eller transformeres. Opbevaring af smerten vil forårsage sygdom i kroppen og mental ubalance. Så den bedste måde er at omfavne smerten og håndtere den.

2. Det er ikke sandt, at du skal være stærk gennem tider af sorg. Sorg, vrede, skyld, frygt og frustrationer er normale reaktioner, der opstår efter at have mistet en elsket. Disse er ikke tegn på svagheder. Faktisk er det et tegn på styrke, når nogen er i stand til at græde offentligt. Der er heller ingen grund til at beskytte din familie mod disse følelser. At være stærk betyder at man kan græde og alligevel være sikker på, at det ikke vil ødelægge dig personligt.

3. Det er ikke rigtigt, at sorg har en tidsplan. Tiden læger alle sår. Måske er det sandt. Men der er ingen specifik tidsplan for healing. For nogle tager det en kort periode såsom et år. Andre mennesker sørger i tyve år og er stadig ikke kommet gennem tabet. Tag din tid, men brug din tid på at arbejde dig gennem sorgen i stedet for at fornægte sorgen eller tvinge healing til at ske. Der er en naturlig rækkefølge, som du er nødt til at følge.

4. Ja, der er en rækkefølge. Psykiater Elisabeth Kübler-Ross er kendt for at sige, hvad der nu er kaldt "fem stadier af sorg". Disse fem stadier var baseret på hendes studier af følelser hos patienter, der står over for terminal sygdom, men de er også sande vedr. alle andre former for sorg og tab. Die fem stadier er: Trin 1: Afvisning: "Dette kan ikke ske for mig." "Nej, min søn kan ikke være død, han er for ung." "Nej, ikke min mand, jeg var sammen med ham hele dagen i går." Disse er sædvanlige, normale reaktioner. Vi går alle igennem fornægtelse. Hvad der er vigtigt er, at vi ikke forbliver i fornægtelsen, vi bevæger os til næste trin.

Trin 2: Vrede: "Hvorfor sker dette? Hvem har skylden? " Vrede er det første trin i accept. Det er en intuitiv reaktion. Vores beskyttelsesmekanisme udløser den alarm, som frigiver vrede. Somme tider er vrede rettet mod andre: lægerne, chaufføren der forårsagede ulykken, familiemedlemmet, som skulle have gjort mere, osv. Men ofte er vrede også rettet mod selvet. Igen er det vigtigt at tillade vrede at flyde, men ikke ødelægge familien.

Trin 3: Forhandling: "Sørg for at dette ikke vil ske, og i gengæld vil jeg ____." Nogle gange forhandler folk med Gud. Eller de forhandler med deres kære. Men der kan også være forhandlinger i processen.

Trin 4: Depression: "Jeg er for ked af det til at gøre noget." Dette kan være det sværeste stadium, men alle må gå igennem stadiet med depression. Det er som at hoppe ind et bassin af smerte for at bortvaske vrede, skyld og skam, der kom efter døden. Det er en rensende oplevelse, da det giver personen mulighed for at dykke ind i dybden af dødsoplevelsen. Men depression er midlertidig. Snart vil ånden være klar til at gå videre.

Trin 5: Accept: "Jeg har fred med, hvad der skete." Dette er den sidste destination for sorgprocessen. Fuld accept. Der er ro. Der er tillid til, at de døde ikke går tabt overhovedet, i stedet for forbliver mindet. Der er en fornyet følelse af taknemmelighed for at være i live. Så hvordan håndterer vi sorgen? Ved at gå igennem processen. Det er den bedste måde.