lav fertilitetEN

Artikel

Lav Frugtbarhed i Dag

Margit Cathrine Moller

Selvom det er rigtigt, at høje fødselsrater i Tredjeverdenslande er en bekymring for befolkningen, er modsætningen – lav fertilitet – en tendens i de udviklede lande i Nordamerika og Europa.

Ja, vores Jord er allerede stærkt overbefolket – dermed mener vi, at der er flere mennesker end ressourcer til at fodre og pleje dem. Så hvad er bekymringen for lav fertilitet?

Der er økonomiske, sociologiske og politiske grunde. For det første skaber lav fertilitet en aldersstruktur, der skærer ned på den unge befolkning og udvider den gamle sektor, hvilket gør samfundet meget uholdbart. Vi vil ikke uddybe dette område, da det er blevet grundigt diskuteret andre steder; Vi vil gerne fokusere på lav fertilitet som et personligt sundhedsproblem.

Tag sagen vedr. mandlig frugtbarhed. Det var i 1991, da en dansk undersøgelse fandt, at sædceller af vestlige mænd var faldet med omkring halvdelen i 50 år. Indtil nu har ingen kunnet forklare det. I modsætning til kvinder, hvis æg er begrænsede, producerer mænd sæd hele tiden. Så hvad er nogle af de betragtede faktorer:

Kost-årsager: Dette omfatter sådanne årsager som FAST FOOD (fundet at indeholde kemikalier, der efterligner østrogen); UORGANISK PRODUKTERET FØDEVARER (Eksempelvis fandt en undersøgelse med 225 argentinske mænd en direkte forbindelse mellem pesticideksponeringer og region med lavt sæd).

Teknologiske årsager

KØRSEL (der er en stor undersøgelse, der viser, at der sidder bag rattet i lange perioder er dårlig for sædproduktion); LAPTOPS (sidde med den bærbare computer i skødet reducerer spermaproduktion grundet strålingseksponeringen ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction); Og selvfølgelig MOBILTELEFONER (ifølge en undersøgelse fra Szeged Universitet i Ungarn kan mobiltelefoner sænke sædceller med op til en tredjedel på grund af den stråling, de udsender.)

Miljøfaktorer: TRAFIKFORURENING (Undersøgelser har vist, at nitrogenoxid og bly i udstødningsgasser påvirker sædkvaliteten negativt).

Men måske den mest fremherskende faktor, især i Canada og USA, er de faktorer, der involverer personlig livsstil. Dette omfatter:

RYGNING

I en ny systematisk undersøgelse af 21 undersøgelser, der fulgte kvinder, der røg, blev 95 procent af kvinderne konstateret at have signifikant lavere odds for naturligt at blive gravid eller have en baby på sigt samt væsentligt højere odds for abort og graviditet uden for livmoderen. Mænd, der ryger, har signifikant lavere sædceller end dem, der ikke ryger.

NARKOTIKA

Der er flere undersøgelser, der viser, at stofmisbrug påvirker fertiliteten. Marijuana har for eksempel vist sig at sænke antallet af sæd hos mænd, hvilket reducerer fertiliteten. “Ved brug af andre lægemidler, såsom kokain og methamphetaminer, øges abortfrekvensen, ligesom risikoen for placenta abruption er en tilstand, hvor moderkagen adskiller sig fra livmodervæggen.”

OVERSPISNING

Eksperter har vist, at fedme har direkte relation til mandlig og kvindelig fertilitet. Meget af det er på grund af den varme, der produceres af fedtet i nærheden af lyskeområdet.

ALKOHOL

Alkohol forstyrrer optagelsen af næringsstoffer, skaber mere arbejde for din krop (og lever!) og svækker dit immunsystem. Men alkohol hæver også prolactinniveauer, der kan forstyrre ægløsning, forstyrre kvinders menstruationscyklus og kan føre til abnormiteter i endometrium. For mænd påvirker alkohol erektion og sædceller.