dårlige vanerEN

Artikel

Hypnose og Overvindelse af dårlige Vaner

Margit Cathrine Moller

Det tager kun 21 dage at overvinde en dårlig vane og begynde en ny vane. Det er dog ikke det at begynde en ny vane, der er svært.
Det, der er svært er at slippe de gamle vaner (som er grundlæggende for at kunne starte en ny).

Tag for eksempel provanerblematikken om vores sundhed og fitness. Læger har fastslået, at der er fire ting, vi kan kontrollere (de andre ting såsom alder, gener, køn er ikke under vores kontrol) - stop med at ryge, spise godt, altid motionere og være optimistisk. De første tre er eksterne vaner, mens sidstnævnte er en intern.

Og de fleste, hvis ikke alle, er vaner, som vi har praktiseret i årtier. At gå fra rødt kød til en vegansk kost er for eksempel en gigantisk opgave, der kræver omhyggelig planlægning. Og som de fleste rygere vil fortælle dig, er at stoppe med at ryge en indre kamp, fordi det er en kombination af en adfærdsmæssig vane (en handling med at tænde en cigaret og ryge) samt en afhængighed (din krop kræver nikotinen.)

Vaner dannes, fordi de tjener et formål - ofte fordi de har fået os til at føle sig godt tilpas. Men vaner er tillærte, derfor kan vi vænne os af med dem. Der er vaner, der er temmelig nemme at bryde - afhængig af disciplinen, motivationen og menneskets livsforhold. Det er svært at stoppe med at ryge, hvis alle omkring dig ryger for eksempel.

Men der er livsvaner, hvis rødder rækker dybt ind i din psyke. At ændre dem er som at vælte et gammelt træ. Det er her hypnose er en værdifuld hjælp - det virker som et graveudstyr, så du kan komme helt dybt ned til roden af problemerne. Sådanne vaner som at lyve, overforbrug eller at spise for meget er alle dybt forankrede adfærd.

Der er tre vigtige processer i at ændre dybe vaner;

a. Genoplevelse af roden til problemet. Hypnose kan hjælpe dig med at vende tilbage til den oprindelige oplevelse. Hvornår begyndte du at gøre det? Hvorfor? Hvad er omstændighederne? Hvem er de involverede. At bringe alle disse minder tilbage til her og nu bevidsthed vil kaste lys over vanens rolle i dit liv.

b. Identifikation af baggrunden og hvad der sætter gang i det. Alle vaner har en baggrund og noget, som sætter gang i det. Rygning kan udløses af stress eller angst. At lyve er udløst af frygt og skam. At spise for meget kan udløses af en kombination af stress, mad dufte og smerte. Hypnose kan hjælpe dig med at identificere disse faktorer, så du kan undgå dem eller behandle dem på en sund måde.

c. Healing et efterfølgende ar Der er mange forhold, hvor en vane startede efterfølgende et traume eller en smertefuld oplevelse. Der er en direkte forbindelse for eksempel mellem spiseforstyrrelser og barndomstrauma, især sexmisbrug. Nogle gange startede en ryge vane efter et jobtab eller en elskendes død. Vanen startede som en overlevelses mekanisme. Hypnose kan hjælpe med at bringe healing til disse sår, der tjener som gødning til rødderne af dårlige vaner.

Hypnoterapi behandler tre vigtige aspekter ved at overvinde vane - grund (årsag til vanen), motivation (tilstand og udløsere) og muligheder (healing snarere end overlevelses mekanisme).