personligt ansvarEN

Artikel

Den Hårfine art af at tage Personligt Ansvar

Margit Cathrine Moller

"Det er ikke kun, hvad vi gør, men også hvad vi ikke gør, som vi er ansvarlige for."
- Moliere

Spillet om, hvem der er skyldig, er en af folks yndlings spil - Vi laver undskyldninger. Vi nægter at tage ansvar. Vi nævner omstændigheder, som i stedet for os, er skyld i det hele. Vi gør alt for at undgå at være ansvarlige for fejl i vores liv. Personligt ansvar er en tabt kunst, men er en subtil kunst, som adskiller voksne fra børn.

Personligt ansvar er karakter af en moden person. Det er vores pligt for os selv at sikre god karakter og adfærd, uanset hvad du tidligere var, og hvad dine nuværende forhold er.

I den forstand er det personlige ansvar ansvarlig for vores sundhed, velvære, succes og lykke. Mens børn er afhængige af de voksne omkring dem for at lede dem og sørge for deres lykke, er voksne ansvarlige for sig selv.

Voksne - der udfører flere roller som forældre, ægtefæller, ledere på arbejdspladsen, forbrugere, borgere, klubmedlemmer, globale borgere - skal træffe beslutninger. Hver dag er en dag til at træffe valg og beslutninger

En ansvarlig voksen træffer beslutninger baseret på hans/hendes kapacitet, hans/hendes virkelighed, hans/hendes pligter og forpligtelser og hans/hendes fornemmelse af, hvad der er rigtigt og forkert. Det er nemt at stå ved vores beslutninger og eje dem, hvis vi gør dem rigtige skelnen.

I det øjeblik du laver usmarte eller forkerte beslutninger, vil du være tilbøjelig til at forkaste dem, når de fejler og bebrejde andre for, at det gik galt. Men det vil kun tilsyneladende beskytte dit omdømme, redde dig fra skam eller mulig skyld, men det vil ikke hjælpe dig med at vokse til en moden, stærk person. At give skylden til andre hjælper dig med at overleve, men det fører dig ikke til lykke.

Så hvad betyder personlig ansvar vedr. din handling:

1. Det betyder, at du er ansvarlig for dine egne beslutninger. Du kan høre andre. Du kan læse om disse spørgsmål online i en persons blog. Du kan gå tilbage til det, du har lært i skolen. Andre kan måske påvirke dig. Andre vil måske forsøge at diktere din vilje. Men i sidste ende, så er det din beslutning.

2. Det betyder også, at du er ansvarlig for dine egne handlinger. Loven giver os retningslinier. Vores religion kan påvirke os. Vores fortid kan påvirke den måde, vi handler på. Men til syvende og sidst er alle vores handlinger vores eget ansvar. Hvad vi spiser, hvor ofte vi spiser, hvad vi drikker, hvem vi går ud med, hvad vi gør, hvor vi kører, hvad vi gør på arbejde, hvordan vi tager vare på vores familie. Det er vores personlige ansvar.

3. Og endelig betyder det, at vi er ansvarlige for konsekvenserne af vores handlinger og beslutninger. Ja, der er eksterne forhold, der påvirker resultaterne af vores handlinger. Men ved slutningen af dagen ejer vi og kræver vi ansvarlighed. Og det omfatter ikke kun på grund af det, vi gør, men hvad vi undlod at gøre, som forventes af os.